Hvad er bitcoins?

Bitcoins er én af de største trends i øjeblikket. Men hvad er Bitcoins? Og hvordan køber man dem, og er det ikke bare fup og pyramidespil det hele?

Bitcoins hører under betegnelsen kryptovaluta, og kaldes på engelsk “cryptocurrency”. Bitcoin er en form for decentraliseret digital valuta, der kun findes på internettet i det, der kaldes “Blockchain”, som er en slags oversigt, eller regnskabsbog over alle transaktioner, der nogensinde er foretaget med bitcoins.

Bitcoin så dagens lys for første gang i 2009, og teknologien menes at være opfundet af japaneren Satoshi Nakamoto, som også menes at stå bag det oprindelige white paper fra 2008, der forklarer bitcoins og hvordan de virker. Der er imidlertid en vis mystik omkring Satoshi Nakamoto, som ingen ved præcis, hvem er, og som man mener muligvis kan være en gruppe fremfor blot en enkelt person.

I januar 2021 nåede prisen på 1 Bitcoin op på omkring 42.000$, hvilket er det højeste, den nogensinde har været. Det har på ny fået mange til at få øjnene op for Bitcoins og deres potentiale. Sidste gang at Bitcions var på sit højeste nogensinde, også kaldet “ATH” (All Time High), var i december 2017, hvor kursen var oppe på ca. 20.000$ for én bitcoin.

Det samlede antal af Bitcoins, der nogensinde vil være tilgængeligt har en øvre grænse på 21 mio. coins. Antallet er begrænset af den software, som det hele bygger på. Nye coins oprettes under en process, der kaldes mining på engelsk, eller “minedrift” på dansk.

Når nye bitcions oprettes på baggrund af den digitale “minedrift”, bliver de pakket i blokke, der indeholder et vist antal bitcoins, som halveres hver 4. år, og som er beskyttet af yderst komplekse krypterede beregninger. Hvilket har lagt navn til valutaen “crypto currency” / “kryptovaluta”.

Mange forskellige kryptovalutaer

Bitcoin er den kryptovaluta, som de fleste kender, eller har hørt om, men der findes faktisk mange, mange flere forskellige kryptovalutaer såsom:

 • Ethereum
 • Ripple
 • Polkadot
 • Cardano
 • Litecoin
 • Chainlink
 • Bitcoin Cash

Det er muligt at handle dem allesammen ligesom med Bitcoin, men bitcoin er dén som har den absolut største værdi med langt ned til nr. 2, som pt. er ethereum, som ligger på en kurs på omkring 1500-1600$ (primo februar 2021), hvor kursen på Bitcoin ligger på omkring 40.000$.

Udover Bitcoin findes der bla. Ethereum og Ripple

Hvordan køber man bitcoin?

Man kan købe bitcoins på forskellige måder. Man kan fx benytte en online børs, der udelukkende handler med kryptovaluta. Dem findes der en del forskellige af fx:

 • Bittrex
 • Bitstamp
 • Coinbase
 • Kraken

På disse børser er det muligt at oprette en profil, og når man så er godkendt, kan man overføre penge fra sin bankkonto til sin profil på den online kryptobørs. Når éns overførsel er gået igennem kan man så vælge, hvilken kryptovaluta, man gerne vil købe, og på samme måde når man gerne vil sælge igen.

For at oprette en profil på en online kryptobørs skal man som regel indsende diverse identifikation, som et led i dét, der kaldes KYC, som er en forkortelse for Know Your Customer, og som er de forskellige børsers tiltag til at undgå hvidvaskning af penge mm.

I forbindelse med KYC og oprettelsen, skal man typisk indsende et billede af sit pas, eller kørekort, samt billeder af diverse andre dokumenter – det kunne være en lønseddel eller lignende.

BITCOIN FAQ

Hvad er Bitcoin?

Bitcoin er en kryptovaluta, der kun findes digitalt. Det er en form for digitale penge, som man kan sende til andre via internettet, bruge som betalingsmiddel, eller til at spekulere i ligesom med fx aktier.

Hvor køber man Bitcoin?

Bitcoin kan købes på online kryptovalutabørser, eller af privatpersoner.

Hvor mange Bitcoins findes der?

Der bliver hele tiden minet nye bitcoins, så det er umuligt at sige, hvor mange der findes “lige nu”. Der kan højst blive minet 21 millioner bitcoins nogensinde.

Udgivet i Trend.