Bryg dit eget øl

ølbrygning - trendr

Øl, bajer, pilsner, piller paller, svimmenwasser, humlejuice – kært barn har mange navne.

Danmark er ét af de lande i verden, hvor man drikker mest øl, i gennemsnit drikker hver dansker 60 liter øl om året.

I Danmark har man da også en mangeårig tradition for ølbrygning, hvilket man også har i fx Tyskland og Tjekkiet, hvor pilsnerøllen, som bekendt blev opfundet i byen Pilsen, som ligger i Tjekkiet.

Indenfor de sidste ca. 10 år er der kommet rigtig mange mikrobryggerier til, som fremstiller pragtfuldt øl, der snildt kan siges at være på niveau med de store etablerede bryggerier.

Denne trend bliver til stadighed taget op af flere og flere amatører, der gerne vil brygge sit eget øl derhjemme.

Og at brygge dit eget øl, er faktisk slet ikke så vanskeligt som man måske tror.

Ligesom med så meget andet, kræver det blot at man gøt sit forarbejde og sætter sig omhyggeligt ind i tingere, og har lidt tålmodighed, så skal man nok se resultater.

Fremgangsmåde til ølbrygning

Her følger en fremgangsmåde med de fundamentale trin, der skal gøres for at du kan brygge dit eget øl fra bunden.

Denne fremgangsmåde bliver til Pale Ale øl, og metoden, der bruges kaldes “BIAB-metoden” (BIAB = Brew In A Bag), og stammer fra Australien.

BIAB-metoden er forholdsvis let at have med at gøre og samtidig billig, men satidig med et fremragende resultat.

Udstyr og ingredienser til hjemme ølbrygningen

For at brygge sit eget øl, skal man bruge forskelligt udstyr. Til Brew in a bag (BIAB) øl, skal man bruge følgende:

  • Gryde (10 liter)
  • Brewing bag / mæskepose
  • Patentflasker
  • Hydrometer (til måling af sukkerindhold / alkoholprocent)
  • Tragt
  • Termometer
  • Gæringsspand
  • Brygspand
  • Gærrør
Ingredienser:
  • Vand
  • Malt (fint)
  • Gær
  • Humle
  • Sukker

Trin for trin guide til brygning af eget øl

  1. Opvarm vand til 65 grader celsius. Der går ca. 14 l. vand til ca. 10 liter øl.
  2. Put malt i din brewing bag og anbring den i gryden med vand, med det øverste af posen ud over grydens kant.
  3. Rør godt rundt
  4. Lad stå i en times tid og rør jævnligt rundt. Hold temperaturen mellem 60 og 70 grader.
  5. Tag din brewing bag op og vrid det sidste mæsk ned i gryden
  6. Bring mæsken til kogning
  7. Tilsæt humle
  8. Kog videre i ca. 1 time
  9. Si humlen fra
  10. Køl mæsken ned til min. 25 grader
  11. Brug dit hydrometer til at måle sukkermængden. Dette kan bruges til at udregne alkoholprocenten.
  12. Hæld mæsken på en desinficeret brygspand
  13. Tilsæt ølgær, når temperaturen er max. 25 grader
  14. Lad øllet gære i omkring 2 uger ved 20-23 grader
  15. Hæld øllet på flasker.