facebook - trendr

Disse informationer gemmer Facebook om dig

Facebook husker alt, hvad du foretager dig på Facebook

Hvordan tjener Facebook penge, når det er gratis at lave en profil der og bruge det?
Nuværende CEO for Apple har engang udtalt følgende:

“If you’re not paying for something, you’re not the customer; you’re the product being sold.”

Tim Cook, CEO Apple

Med andre (danske) ord: hvis der er noget, du ikke betaler for, så er DU produktet.

Dette er på mange måder tilfældet med Facebook. Det er gratis at bruge, men du er produktet, eller rettere sagt dine data og dine oplysninger om din gøren og laden på Facebook er værdifuld for virksomheder, der gerne vil sælge produkter og ydelser til brugere på Facebook.

Og dermed bliver en Facebook-brugers data et værdifuldt “produkt”, som Facebook kan stille til rådighed for virksomheder mod betaling i form af køb af annoncer, der anvender den data til at målrette annoncerne til den den mest relevante målgruppe. Og hvem, der er i den mest relevante målgruppe, ved Facebook, fordi de husker og gemmer alt om dig og hvad, du foretager dig, når du bruger det.

Alt, hvad du nogensinde har klikket “like” til, hvilke sider du følger, hvilke annoncer, du har klikket på, hvilke begivenheder, du har tilmeldt dig, eller hvor lang tid du brugte på at se en specifik video og så videre.

Facebook er et af de mest brugte sociale medier i verden, og bruges af ca. 1,5 milliard mennesker på verdensplan. I Danmark er det ca. 80% af befolkningen (2018-tal), som gør brug af tjenesten.

Læs vores artikel om, hvordan du får en sundere og mere balanceret digital færden.

Find dine personlige oplysninger i Facebook

Øverst i højre side på Facebook finder du dit navn og nogle forskellige ikoner. Hvis du går ind under ”Indstillinger” og vælger ”Dine Facebook-oplysninger”, har du mulighed for at vælge ”Download en kopi”. Så får du en fil med alle de data, som Facebook har om dig.

Selvom det ser ud til, at alt, du har foretaget dig nogensinde på Facebook, er blevet gemt, tager Facebook et lille forbehold. De siger nemlig om deres indsamling af oplysning om brugerne at de ikke indsamler alle oplysninger hele tiden, og at de forbeholder sig retten til at ændre på, hvilke oplysninger, de gemmer.

Dette kan give dig et indblik i, hvor meget Facebook faktisk ved om dig. Viden som de bruger til at stille til rådighed for virksomheder, der gerne vil annoncere på platformen, og som har brug for at målrette deres annoncering mod de mest relevante personer, som falder inden for deres målgruppe.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

  1. Husker Facebook, hvad jeg foretager mig når jeg bruger det?
    -Ja, (næsten) alt, hvad du foretager dig bliver gemt
  2. Hvordan tjener Facebook penge, når det er gratis at bruge?
    -De tjener penge på at sælge annoncer, som er målrettet brugernes interesser.
  3. Kan man se, hvilke data de gemmer om én?
    -Ja, man kan finde det under “indstillinger” på sin profil
Udgivet i Trend.